torstai 1. joulukuuta 2016

Skitsofrenia lääke- ja muu hoito


 Lääkehoidolla pyritään poistamaan tai helpottamaan psykoottisia oireita, palauttamaan potilaan todellisuudentajun, ylläpitämään toimintakykyä ja parantamaan potilaan elämänlaatua.

Psykoosilääkitys tulee aloittaa mahdollisimman nopeasti, jotta potilaan toipuminen ei viivästy eikä sairaus kroonistu. Psykoosilääkkeet tehoavat myös skitsofrenian neurokognitiivisiin oireisiin ja osaltaan edesauttavat kognitiivista kuntoutumista.

 Oireiden lievittyessä lääkehoitoa on silti syytä käyttää, koska sillä on selvästi uusiutumista ehkäisevä vaikutus. Lääkehoito on yksilöllinen, tärkeää on löytää sellainen lääkitys, jolla on hyvä teho sekä skitsofrenian kliinisiin, että neurokognitiivisiin oireisiin. 

Ilman asianmukaista lääkitystä puolella potilaista skitsofreeninen psykoosi uusiutuu vuoden sisällä hoidosta. Lääkehoito on mahdollista toteuttaa suun kautta päivittäin annosteltavalla lääkityksellä, mutta vaihtoehtoiseksi hoitomuodoksi on kehitetty myös pitkävaikutteisia lääkemuotoja tukemaan hoidon toteutumista. 

Tabletti lääkeet annostellaan päivittäin suun kautta. Se on yleisin skitsofreniapotilailla käytössä oleva hoitomuoto. Skitsofreniaan sairastunut voi itsenäisesti toteuttaa lääkitystä kotiympäristössä. 

Skitsofreniaan sairastuneen lääkehoidon toteutumista voidaan helpottaa käyttämällä tavanomaisen tablettilääkityksen sijaan, tai sen ohessa, pitkävaikutteisia lääkemuotoja. Pitkävaikutteiset injektiolääkkeet ovat osoittautuneet tehokkaaksi keinoksi lieventää psykoosin uusiutumista ja kulkua etenkin uusiutuvassa ja sairaalahoitoon johtavassa psykoosissa. 
Pitkävaikutteisia lääkemuotoja olisikin suositeltavaa harkita aina psykoosin uusiutumisen jälkeen.




Akuuttivaiheessa psykoosilääkettä tarvitaan yleensä suurempia vuorokausiannoksia kuin pitkäaikaishoidossa. Skitsofrenian hoitoon tarkoitettujen psykoosilääkkeiden vaikututs perustuu siihen, että ne tukevat viestienvälitystä aivoissa ja usein ne pystyvät vähentämään aistiharhoja, harhaluuloja ja masennusta.

Lääkehoidon tehtävä riippuu sairauden vaiheesta: akuuttivaihe, tasaantumisvaihe, vakaa vaihe ja psykoosin uusiutuminen. 
-Akuuttivaiheessa hoidon päämääränä on lievittää nopeasti psykoottisia oireita ja palauttaa potilaan toimintakyky. 
-Akuuttivaiheen oireiden lievityttyä seuraa sairauden tasaantumisvaihe, joka voi kestää useita kuukausia. Tässä vaiheessa skitsofreniaa sairastava potilas on usein vielä hauras ja herkkä psykoosin uusiutumiselle. 
-Skitsofrenian vakaassa vaiheessa on tavoitteena lääkehoidon ja psykoterapeuttisten hoitomuotojen avulla varmistaa oireiden pysyminen poissa. Kuntoutuksen avulla kohennetaan potilaan toimintakykyä ja elämänlaatua. 
-Psykoosin uusiutuessa on tärkeä pyrkiä selvittämään, miksi uusiutuminen tapahtui juuri silloin. Usein sairauden pahenemisen syy on lääkkeen annoksen liian varhainen vähentäminen tai lääkityksen lopettaminen.
Sairauden akuutissa vaiheessa keskeisintä on rauhoittava ja turvallinen hoitoympäristö ja oireiden lääkehoito.
Toipilasvaiheessa korostuvat tilanteen jäsentely, stressitekijöiden kartoitus, elämän palauttaminen normaaleihin uomiinsa ja lääkehoito.
Kuntoutusvaiheessa lääkehoidon oheen tarvitaan aktiivisia ja monipuolisia psykososiaalisia hoitomuotoja. Kuten erilaiset terapiat:

Yksilöterapia
Tukea antava terapiasuhde luo usein perustan kaikelle skitsofreniapotilaan hoidolle ja kuntoutukselle.  Terapia voi auttaa potilasta hyväksymään sairautensa sekä siihen liittyvät vajavuudet ja sopeutumaan elämään sairauden kanssa. 

Perheterapia
Myös sairastuneen potilaan perheen hoitamisen on todettu vähentävän sairauden akuuttivaiheen uusiutumista

Ryhmäterapiat
Luovat terapiat (esim. musiikki, liikunta), arkielämän taitojen harjoittelu, sosiaalisten taitojen harjoittelu.

Kognitiivisissa kuntoutusohjelmissa pyritään kohdennetusti harjoittelemaan tarkkaavaisuutta, toiminnanohjausta, sanojen merkitysten hahmottamista, abstraktiokykyä, päättelyä vaativia tehtäviä ja muistitoimintojen kehittämistä.

Lähteet:

Eeva, Venla